Facebook Pixel
Schimba in:

Contacteaza-ne!   Telefon: +40 213 266 014/015  |  E-mail: sales@citr.ro

Ansamblu Microhidrocentrale Repedea 2 și Repedea 3, jud. Vâlcea, Putere instalată 2,279 MW

Cod produs: 78433, Valcea, ELNET S.R.L.

Specificatii:

Stoc1 buc

Obiectivele se situează pe versantul vestic al Munţilor Căpăţânii în valea pârâului Repedea afluent de dreapta al pârâului Latoriţa din bazinul hidrografic al râului Olt aflat în administrarea Direcţiei Apelor „Olt”, judeţul Vâlcea.

Prezenta oportunitate de investitie vizeaza doua microhidrocentrale fiecare avand o putere instalata de 1,200 MW respectiv 1.079 MW.

Investitiile in domeniul energiilor regenerabile sunt stimulate atat de legislatia romana, cat si de cea europeana. Astfel, statul roman acorda subventii semnificative prin legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, prin acordarea de “certificate verzi”, documente ce atesta producerea unei cantitati de 1 MW, energie electrica din surse regenerabile.

Producatorii primesc pentru fiecare unitate de energie electrica livrata în retea (1 MWh), un Certificat Verde, care poate fi vândut separat de energia electrica, pe Piata de Certificate Verzi. Energia electrica produsa prin intermediul hidrocentralelor este subventionata de statul roman cu 3 astfel de certificate verzi.
Valoarea unui certificat verde este conform legislatiei in vigoare, cuprinsa intre 30 si 55 Euro.

Detalii tehnice microhidrocentrale:

Putere instalata proiectata - MHC Repedea 2 (1079 KW), MHC Repedea 3 (1200 KW)
Putere maxima evacutata in retea (SEN) - MHC Repedea 2 (890 KW), MHC Repedea 3 (972 KW)
Q mediu multianual mc/s - MHC Repedea 2 (0.527), MHC Repedea 3 (0.741)

CHEMP Repedea 2

- Captarea

Doua fronturi de captare formate fiecare dintr-un modul de priza din metal ancorat intre doua praguri din lemn cu rizberma mobila disipatoare de energie, camera de incarcare care are rol si de desnisipator, aductiune, centrala hidroelectrica cu bazin de linistire si camera de incarcare pentru treapta urmatoare, canal de fuga.

- Principalele caracteristici ale captarii sunt :
- Cota talveg = 924,97 mdM
- Cota deversor = 925,29 mdM
- Cota prag = 925,77 mdM
- Cota prag superior priza = 925,45 mdM
- Lungimea pragului deversant = 19,50 m .

- Camera de incarcare a CHEMP Repedea 2 – este o constructie tip cuva din beton armat care are rolul de a prelua debitul de 0,256 m3/s si de conducere a acestuia in aductiunea principala a centralei Repedea 2.

- Aducţiunea are o lungime de 2775 ml cu diametrul DN700 si DN800.
Aductiunea este montata in fundatia drumului de acces, pe malul cursului de apa. Fundatia acesteia va fi direct pe stanca. Materialul din care este executata conducta de aductiune: OTEL

- Centrala hidroelectrica Repedea 2 – este amplasata la cota 735 mdM pe malul drept al pr. Repedea. Platforma centralei a fost realizata deasupra nivelului apei la debite maxime cu asigurarea de 1%.

- Hidroagregate
Pentru realizarea circuitului hidraulic, centrala din această amenajare este echipată cu un hidroagregat format din turbină şi generator asincron pentru conversia energiei hidraulice în energie electrică.

Caracteristici hidroagregate:
- Turbina tip Banki CrossFlow - 1112 kW
- Generator asincron MarelliMotori – 1079 kW

• Debit instalat Qi=0,651 m3/s
• Putere instalată Pi = 890,78 kW
• Cădere netă Hn= 185,85 m

- Bazinul de linistire - Construcţie din beton armat care asigura evacuarea debitului uzinat şi menţinerea, dacă este cazul, a nivelului optim de imersie a conului de aspiraţie. Apa uzinata de hidroagregatul instalat este evacuata intr-un bazin de linistire, iar din acesta intra in camera de incarcare a treptei energetice urmatoare, respectiv CHEMP Repedea 3.
Bazinul de linistire este prevazut cu un sistem de preaplin realizat dintr-o conducta cu Dn = 500 mm pentru debusare in albia paraului in cazul situatiilor de avarii si „punere la uscat” a aductiunii treptei din aval.


CHEMP Repedea 3

- Captarea

Front de captare compus dintr-un modul de priza din metal ancorat intre doua praguri din lemn cu rizberma mobila disipatoare de energie, camera de incarcare care are rol si de desnisipator, aductiune, centrala hidroelectrica cu bazin de linistire, canal de fuga.

Principalele caracteristici ale captarii sunt :
- Cota talveg = 734,94 mdM
- Cota deversor = 735,26 mdM
- Cota prag = 735,74 mdM
- Cota prag superior priza = 735,42 mdM
- Lungimea pragului deversant = 19,00 m .

- Camera de incarcare a treptei din amonte – amplasata in continuarea bazinului de linistire a centralei Repedea 2, este o constructie tip cuva din beton armat care are rolul de a prelua debitul de 0,445 m3/s si de conducere a acestuia in aductiunea principala a centralei Repedea 3.

- Aductiunea – cu lungimea de 3273 m si Dn 900 mm este montata in ampriza drumului de acces , in partea dinspre deblul drumuli, pe malul drept al cursului de apa. Materialul din care este executata conducta de aductiune: OTEL .

- Centrala hidroelectrica Repedea 3 – este amplasata la cota 583 mdM pe malul drept al pr. Repedea. Platforma centralei se va realiza deasupra nivelului apei la debite maxime cu asigurarea de 1%.

- Hidroagregate

Pentru realizarea circuitului hidraulic, centrala din această amenajare va fi echipată cu un hidroagregat format din turbină şi generator asincron pentru conversia energiei hidraulice în energie electrică.

Caracteristici hidroagregate:

- Turbina tip Banki CrossFlow -1236 kW
- Generator asincron MarelliMotori – 1200 kW

• Debit instalat Qi = 0,898 m3/s
• Putere instalată Pi = 972,35 kW
• Cădere netă Hn = 149,02 m

Apa uzinata de hidroagregat va fi evacuata intr-un bazin de linistire iar din acesta apa va trece in canalul de fuga.

- Bazinul de linistire si canalul de fuga – constructii din beton armat care asigura evacuarea debitului uzinat si mentinerea, daca este cazul, a nivelului optim de imersie a conului de aspiratie. Apa uzinata de hidroagregatul instalat va fi evacuata printr-un bazin de linistire racordat la canalul de fuga pentru debusare in albia pr. Repedea.

Fiecare centrala este prevazuta cu post de transformare propriu 04/20kV precum si ansamblul de celule aferente. Racordul cu reteaua de transport este executat prin linie electrica subterana (LES 20kV) pozata de-a lungul aductiunii principale iar racordul unic la SEN este realizat de la centrala CHEMP Repedea 3.

Oportunitatea acestor investitii deriva din prerogativele programului national de dezvoltare energetica, in special de utilizare a energiei verde, nepoluanta.

Estimarea productiei anuale pentru microhidrocentralele Repedea 2 si Repedea 3 se regaseste in prezentarea atasata.

6,100,000.00 LEI

Pretul nu include TVA
Ansamblu Microhidrocentrale Repedea 2 și Repedea 3, jud. Vâlcea, Putere instalată 2,279 MW
 

LOCALIZARE PRODUS

ALTE PRODUSE